Начало >Добруджа >Общество

Животът е пътуване: Делтата на Дунав (ВИДЕО)

12.04.2018 г. 11:54:50 ч.
/
Животът е пътуване:  Делтата на Дунав (ВИДЕО)
Оставаме на румънска територия, за да се насочим този път към Делтата на Дунав, изключителен биосферен резерват, който има своето съществено значение за целия континент Европа. Разходката ни започва със спирки през Констанца и Мамая, места познати за населението на нашия регион, но винаги мвогат да ни изненадат с различни нови забележителности, разказва Зорница Рашева. Посоката този път е Тулча. Тулча е град, известен със своята българщина, част от територията на Северна Добруджа и до преди стотина години там са живеели доста българи. Пътьом може да бъде разгледана интересна крепост която се казва Енисала. Името е турско и означава „ново село”, но крепостта е от времето на първите византийски императори, а до последно е била владение на последното добруджанско деспотство. Имало е много голяма стратегическа цел като важен  военен гарнизон. От едната страна на крепостта се намира красивото езеро Разим, а от другата страна езерото Бабадак. Панорамата, която се разкрива е очарователна, тъй като Дунав се разлива по своите три ръкава, а природното разнообразие е уникално. Важно е да се отбележи, че Делтата на Дунав се намира на почти еднакво разстояние от Екватора и Северния полюс, което е от особена важност за всички прелетни птици, преминаващи по този път.
Градчето Тулча е известно още като „Портата на Дунав”. Самата река, за която знаем, че е втората по дължина в Европа с нейните 2859 км. и за която се казва, че е най-международната река в света, пресичаща 10 европейски държави и 4 европейски столици,  се разчленява малко преди него. От април до края на септември и началото на октомври може да се усети красотата на Делтата. Най-впечатляваща е разходката по средния ръкав на реката – ръкав Сулина. За един ден човек може да разгледа различни малки езера по пътя си, а  в крайна сметка се акостира в малкото градче- Сулина, което е най-източното в Румъния и единственият начин да стигне човек до там е по вода. Голямата забележителност е Старият фар. Дължината на р.Дунав се отчита точно от този Сулински фар, а не от Шварцвалд, мястото, от където извира.
В Тулча задължително трябва да посетим един от българските символи, който стои до ден днешен – българската църква „Св.Георги Победоносец” и още една църка има, която е строена изцяло от българи, но във времето, когато градът преминава под управлението на модерната монархия Румъния и по документи е изцяло румънска- църквата „Св.Никола”. Нещото, което е интересно за всякакви възрасти е Аквариумът в Тулча. Там е събрано голямо биоразнообразие на флора и фауна и има няколко големи експозиции, свързани с типичната природа около самата делта, която много наподобява биоразнообразието около нос Калиакра. Аквариумът има вместимост от 150 тона вода, което е доста сериозна цифра, а рибите вътре са доста и много интересни.
Независимо по кой ръкав на Дунав ще поемете – разходката е гарантирано интересна. Средният ръкав се нарича още „Магистралата на Дунав”, защото представлява права, доста голяма отсечка. Най-северният ръкав е Килийският ръкав, който представлява естествена граница с Украйна, а ако се разходите по него ще може да видите и град Измаил. Най-южният ръкав е Св.Георги, който е интерес с многобройните си завои, които прави.
Малко преди Тулча се намира село Михаил Когълничану, чието старо име е с.Еникьой, където има паметна плоча на Васил Левски, който е учителствал там в рамките на около година и половина. В Тулча пък има паметна плоча на Стефан Караджа който е живял известно време там. В непосредствена близост до Тулча се намират няколко манастира, които до някаква степен носят своята наследственост. Това са манастирите Кокош, Челик дере и Саон. Тези манастира се намират в едно друго градче Никулицел. Счита се, че там е мястото, където се е намирал онгъла на Хан Аспарух и където започва Аспаруховата България. В този район човек действително може да премине по местата, където е узрявала и се е развивала българската държава.  
 
Гид: Зорница Рашева
Видеомонгтаж: Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Силвия Димитрова: Всяка възраст има нужда от смях (ВИДЕО)
Силвия Димитрова: Всяка възраст има нужда от смях (ВИДЕО)
Времето на 16 април
Времето на 16 април
НЧ „Добрич-2017“ организира конкурс за есе
НЧ „Добрич-2017“ организира конкурс за есе
Ученик от ПМГ „Иван Вазов” се класира за Европейската олимпиада по статистика (ВИДЕО)
Ученик от ПМГ „Иван Вазов” се класира за Европейската олимпиада по статистика (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика