Изграждаме нови мостове над Дунав заедно с Румъния


Изграждаме нови мостове над Дунав заедно с Румъния
Снимка: БГНЕС

7593

Българо-румънска експертна група ще работи за изграждането на нови мостове над река Дунав. Темата беше дискутирана в рамките на посещението на вицепремиера на Румъния Пол Станеску в Русе по покана на покана на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

В Русе министър Нанков и вицепремиерът Станеску обсъдиха широк кръг теми от взаимен интерес като перспективите за развитие на регионите, включително чрез изпълнението на трансграничните програми и реализацията на Дунавската стратегия и възможностите за изграждане на трети мост на Дунав.

В меморандума между България и Румъния от 2014 г., в който са заложени за изграждане два моста над река Дунав - при Никопол - Турну Мъгуреле и при Силистра - Кълъраш, ще бъде включен и нов мост между Русе и Гюргево, обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Според Николай Нанков приоритетно третият мост трябва да бъде изграден при Русе с оглед и на постоянно увеличаващият се трафик. Тенденцията през последните три години е увеличаване на трафика на тежкотоварни камиони с 10-15% на година. Средно около 5000 камиона преминават през моста на денонощие.

По думите му обаче проблемът е осигуряването на финансов ресурс и ускоряването на процеса, защото подобен инвестиционен проект отнема от началото до реалното му изпълнение минимум седем-осем години. Един от вариантите е да се търси европейско финансиране, ще се работи също по линия на публично-частното партньорство или на смесеното финансиране, в което с част от средствата ще участват и двете държави, предаде "Дарик".

По повод днешния международен ден на река Дунав двамата министри откриха в Русе изложба със снимки от конкурса на Министерството на регионалното развитие и благоустройството "Една река - десетки райски кътчета".

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички