Уловът им е въпрос на живот и смърт

Огромни риби от типа Моруна плъзнаха по река Дунав.

Те са способни да убият всяко същество, което им се изпречи на пътя. Запознати разказват, че има екземпляри, които могат да се определят като истински чудовища и посочват като пример, че тежат около 880 килограма. Някои от рибарите са успели да хванат и риби с дължина близо половин метър (480 сантиметра).

Историята помни много смъртни случаи на рибари, които са се опитали да заловят рибата-гигант. През 1994 групичка рибари отишли на лов в средата на река Дунав.

[caption id="attachment_287210" align="alignleft" width="300"]Уловът на рибите-убийци, е въпрос на живот и смърт Уловът на рибите-убийци, е въпрос на живот и смърт[/caption]

Съвсем неочаквано за тях, лодката им била преобърната от огромна риба и те паднали в студените води на реката. Два дни по-късно единият от групата рибари бил открит на дъното с впити в тялото му куки. Другият рибар пък бил отнесен от течението на реката, а трупът му и до днес не е открит.

Не се изключва възможността огромните риби да са изяли тялото му, което според специалисти не им е отнело повече от 1-2 минути време. Бащата на изчезналия рибар полудял. Той непрестанно ходел по разни гадателки, които не спирали да го лъжат, че сина му е настанен в лечебно заведение в северната ни съседка Румъния. Хората в района твърдят, че този вид риба е по-опасен дори и от акулите, пише pik.bg.

Рибарите са единодушни, че ловът на риба Моруна е въпрос на живот и смърт, тъй като ако не успееш да я убиеш, буквално си „плюеш” на късмета. Моруната е най-голямата есетрова риба и изминава най-дълго разстояние през размножителния си период. Специалисти посочват, че „нормалните” размери на тази риба по Дунав е дължина около 3-4 метра и тегло 200-300 килограма. Направена справка сочи, че най-голямата риба от този вид, уловена по Дунав е тежала 882 килограма. Уловът от река Волга засега държи рекорда. Там през 1924 година извадили Моруна-чудовище, тежаща 1228 килограма с 248 килограма хайвер, пише e-vestnik.bg.