Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайната на вкусната рибена чорба

Тайната на вкусната рибена чорба

AdminAdmin
Администратор
95442k
Рибена Чорба

Супа от риба, рибена чорба, рибешка супа – както и да я наречете, всички се сещат, че става въпрос за този невероятен бульон с дъх на морски дарове.

Разбира се, рибената супа се приготвя и от речна риба и дори да не сте най-добрата домакиня, няма как да сбъркате при готвенето на чорбата. Причината е, че тази супа се готви съвсем лесно и гарантира винаги страхотен вкус.

Все пак рибената чорба си има своите тънкости при варенето. Хубав бульон става от всички видове риба – хек, шаран, пъстърва, попчета, треска, бяла риба, но магията на ароматната чорба от риба идва само когато я приготвите от няколко вида риба.

Тайната на вкусната рибена чорба

Ако искате да сготвите истински вкусна рибена чорба със запомнящ се аромат задължително смесете попчета с калкан или друг вид морска риба. Експериментирайте спрямо вкусовете и възможностите си и бъдете сигурни, че няма да разочаровате стомасите на близките си.

Зеленчуците, които може да сложите в чорбата също са различни – задължителните съставки са лук, морков, картоф и домат, а от там насетне прибавете каквото пожелаете. Чушка, камби дори малко зеле или тиквичка няма да са излишни.

Важно е първо да ги нарежете и запържите леко с няколко лъжици от бульона, в който е вряла рибата. Ако искате рибената ви чорба да е по-диетична, сварете рибата, извадете и обезкостете и в бульона изсипете пресните зеленчуци без да ги запържвате.

Когато зеленчуците поомекнат обикновено се прибавя почистената и накъсана риба или рибешки части, малко мазнина и наситненият домат. Към края идва ред и на подправките. Няма как една себеуважаваща се рибена супа да мине без девисил или лющян.

Това е другото основно правило, ако искате да сготвите вкусна рибена чорбица. По желание може да добавите и корен от целина. Сред другите подправки са задължителната сол, черен пипер (млян и на зърна), магданоз, риган, дори и мащерка.

Дали ще застроите чорбата или ще я оставите бистра отново е въпрос на личен избор и предпочитание. Застройката обикновено се приготвя от едно яйце и малко кисело мляко. Ако искате да оставите рибената чорба бистра, за да я сгъстите леко може да добавите една-две лъжици картофено пюре на прах.

Супа

Най-накрая задължително я овкусете с малко лимонов сок. Според рецептите на нашите баби, ако прибавите към края на варенето на супата едно малко въгленче (което после се изважда), рибената чорба ще придобие неповторим вкус на опушено.

Ако си търсите все пак стъпка по стъпка рецепти за вкусна рибена чорба, разгледайте тези рецепти:

- чорба от шаран;

- чорба от пъстърва;

- чорба от сьомга;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
518
48
31
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
Потребител#168707
От речна също става, но само от речна или само морска, не е добре когато се смесват речна и морска, тогава не се получава добре, защото едната има един вкус, а другата друг и не се получава добре комбинация от двата в едно.
5
2
Явор
Явор
30.12.2013 20:16
Само за корекция: Рибената чорба става най-вкусна с морска риба. Лющян и девисил са едно и също нещо.... Мащерката е забранена със ЗАКОн при приготвянето на рибена чорба :)
30
2
Краси
Краси
13.11.2013 07:43
Искам да ви кажа, че по правилата на българския език се казва и пише рибена, а не рибешка чорба. И друго - девисил и лющян е наименование на една и съща зелена подправка.
23
2
Рибар
Рибар
09.07.2013 21:30
Ако застройвате чорбата не слагайте кисело мляко. То ще убие вкуса на рибата. Само с 1-2 яйца, малко вода и малко лимонтозу.
Аз я ям студена с ракия ;)
20
1
Джамбазов
Джамбазов
25.04.2013 12:55
Картофът се намачква,след като се свари.За да се замъти малко чорбата.)
8
5
атанас
атанас
24.04.2013 20:07
Живея на брега на Дунав.Тук е традиция приготвянето на рибена чорба.С по горе написаното съм съгласен напълно, но не разваляйте чорбата с КАРТОФИ.
23
8
Hristo
Hristo
19.03.2019 14:23
никога не се слага картоф на рибена чорба.
6
2