Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Моето пътуване от Видин до големите и малки казани на Дунав

45
Големите и малки казани на Дунав
Снимка: Полина Тодорова
Първото ми посещение в Сърбия се случи тези дни, когато обиколих някои от забележителностите на пограничните Неготин и Кладово. Разстоянието до последното от Видин е около сто километра, а Неготин е по-близо, на половината път. Преминава се граничният пункт при Брегово, където, ако има една-две коли, се бавите около десетина минути. Ако обаче се случи да сте там, докато едната смяна митничари си тръгва и идва другата, то тогава чакането ще се увеличи в пъти.

При минаването на границата е необходима лична карта, която се показва на българския пункт и после на сръбския. И само на няколко минути от границата е едно от местата, които ме заинтригуваха най-много при моето гостуване в Сърбия. Това са така наречените "пивници" в селата Рогльево и Райевац. Те са на около петнайсетина километра от границата при Брегово. Има табела, която упътва, след преминаването на граничния пункт. Пътят до тях е неравен, но няма дупки. Така че пътуването е поносимо, но трябва да се внимава, защото шосето е тясно и две коли трудно се разминават. Какво представляват тези пивници? Това са изби, в които се съхранява виното от гроздето, набрано от лозята в региона. Селата са част от така наречения "път на виното", който е по протежение на цяла Източна Сърбия. Регионът е известен с вината си от стари времена, като снабдява и Европа с еликсира.

Пивниците представляват комплекс от сгради, които се намират извън селото. В Рогльево, в една от тях, се срещнах с Петкович Живойн, който, както казва той, е познат в Сърбия и половин Европа като "бате Петко". Неговата къща притежава от 300 години пивница. Сега бате Петко обработва 50 декара лозе. Неговата пивница е една от малкото, които са останали да работят. Другите вече са спрели работа и пустеят. Но, когато си между пивниците, имаш усещане за традиция, която до такава степен се е просмукала във всичко наоколо, че почти се пренасяш в миналото.

Не съм от познавачите на виното, но дегустацията при бате Петко ми достави удоволствие, заради великолепния вкус на напитката. И тук е моментът да отбележа, че той ни продаде по около 3 лева за литър от наливното си вино, което няма нищо общо с нашите евтини, но също толкова боядисани вина.

Бате Петко до бъчвите си"Избите преди са били 160, сега са 125. Десетина от тях работят в момента, останалите са само спомен. Тук се прави хубаво вино заради природните дадености. Това е винарски район заради три причини- качеството на земята, слънцето и традицията.  Земята е много специфична, защото има много калций в нея"
, разказва бате Петко.

Една от пивниците, но в съседното Райевац, освен дегустация предлага и няколко стаи за нощувка, която заедно със закуската, струва около 25 лева. Ако посетите пивниците при дъждовно време обаче, имайте предвид, че повечето от уличките между тях не са асфалтирани. Но все пак калта не може да развали впечатлението от престоя там.

На няколко километра от пивниците, по посока на Неготин, е село Мокранье. То е било известно в миналото с виното си още преди Рогльево и Райевац. Пивниците са били разположени на "Рушенско бърдо" и на "Височко бърдо".  Една от  забележителностите около селото, която посетих всъщност, е водопадът на "Мокренске стене". Виждала съм и по-впечатляващи водопади от него, но природата винаги може да удивлява всеки, който е готов да види красотата й. Намира се над селото, по река Сикольска. Над водопадът се издигат скали, които са наречени "Велика стена", "Равна стена", "Груйчева стена" и "Заричева стена". Интересното е, че последните две са частни, заради гората, както обясни водачът ни Драган Петрович от местната управа на селото.

Маршрутът продължава по посока на Неготин. След около 40 минути, когато сте подминали и Неготин, има отбивка, за манастира Вратна. Пътят до обителта е отново тесен, като се минава през няколко села. Къщите, покрай които минавам, ме впечатляват с техните размери и изключително добре поддържан външен вид. Обяснява ми се, че хората там отдавна работят и живеят в чужбина и влагат парите си в родните домове в Сърбия.

Манастирът Вратна е от XIV век и се намира до каньона на едноименната река. Обителта няколко пъти е опожарявана. Манастирът сега е женски и  е отворен за посетители. Той се намира в ловен резерват, който е населен с муфлони и лопатари. Трудно ми беше да откъсна поглед от китния манастир, сгушен между високите скали, които се оказа, че крият друга забележителност. Това са така наречените "Мала капия" и "Велика капия". Скалните образувания представляват каменни сводове, останали след срутването на пещера. Малката капия е висока около 33 метра, а голямата- около 45 м, обяснява Душан Петрович, директор на Туристическа организация на Община Неготин.  

"Това е била пещера от тунелен тип, която се е срутила от въздействието на климата."

Голямата капияКапиите са на около 700-800 метра над манастира. Пътеката за тях е обозначена и се намира веднага вляво като излизате от двора на манастира. Изкачването не е трудно, като се върви по не особено стръмен наклон. До каменните сводове се стига след 15 минути. Гледката е внушителна, но има още по-впечатляваща, ако продължите след тях и се катерите още 15 минути нагоре, вече по по-стръмен маршрут. Там се открива "видиковац"- панорамен изглед над възвишенията и манастира. Гледката е зашеметяваща над зелените възвишения и белия манастир, смален от височината до размерите на детска играчка.

На около час път, в района на Кладово, приключва това пътешествие. В близост до Кладово е село Текия, откъдето се качих на лодка, с която се разходих в района на малките и големи казани на Дунав. Цената на пътуването е около 5 евро на човек. Разходката продължи около 3 часа, за което, признавам си, не бях подготвена. Това е времето, за което изминахме 11 километра нагоре по реката и се върнахме. Но часовете пътуване си струваха. Красивите стеснения и разширения на Дунав в този район са наречени малки и големи "казани". Това е клисурата "Казан", която е част от Джердапската клисура.

В тази живописна част на реката, лодката ни отведе до Траяновата плоча, която представлява издълбан в скалата на брега надпис от император Траян. Римският владетел го поставя на мраморен блок през 100 г. след завършването на строежа на Дунавския южен път. Надписът на плочата гласи "Синът на божествения Нерва и управляващ император, Нерва Траян Август Германик, Pontifex Maximus, за четвърти път имащ трибунската власт, баща на родината и консул, победи планина и течение и построи този път."

А нашият път приключва тук, при малките и големи казани. На брега пренощувах в хотел "Джердап", в Кладово, който се намира на брега на Дунав. От прозореца ми се виждаше пристанището на румънския град Турну Северин. Цената на едно легло в хотела излиза около 30 евро. Мисля, че за тези пари трябваше да имам сешоар в банята, климатик в стаята, не само парно, а бравата на една от вратите да си стои там, където й е мястото. Но гледката към румънския бряг както и към Железни врата си струва тези дребни неудобства.

Табели, дори и в хотела, изрично указват, че е позволено пушенетоИ да добавя още няколко детайли, които могат да улеснят пътуването ви. Доколкото разбрах, радарите, с които се засича с каква скорост се движим на пътя, може трудно да се забележат, защото се поставят на стойка долу, до шосето. Ако полицейската кола хитро е скрита зад някой храст, бързото каране си остава изцяло за ваша сметка. И още - едно евро е 117 динара. Цената на някои от основните продукти е: около 30-35 динара струва хлябът, киселото мляко е 55 динара, яйцата са по 10 динара за брой, шоколадът- 120 динара, цигарите- по 200-250 динара. Дрехите и обувките започват от 3-4 хиляди динара.  Цената на нощувка е от 7-8 евро в селско домакинство до 20-30 евро в хубава частна вила, която побира до 50 души и има и басейн. В Неготин се хваща сръбски мобилен оператор, при който цената на разговор ще ви струва 7 лева за изходящо повикване и 3 лева за входящо. В Кладово обаче има възможност да се премине на румънски оператор, при който цената на едно обаждане е 45 стотинки- изходящо и 11 стотинки- входящо повикване. На около 10-тина километра от границата с България от време на време се хваща и български оператор.

Пътуването ми беше организирано от Агенцията за регионално развитие и бизнес център във Видин (http://www.bcvidin.org/), заедно с Туристическа организация на Община Неготин (http://www.toon.org.rs/) и Туристическа организация Кладово (http://tookladovo.rs/). Предстои във видинската агенция да се доставят карти с маршрути на туристически пътеки в Неготин и Кладово. Информация в скоро време ще може да се намери и на сайтовете на бизнес центъра във Видин и на туристическите организации в Неготин и Кладово. От тях ще може да се наеме и кану-каяк или велосипед, с които да се обиколят забележителностите във Видинския край и тези в Сърбия.

В това пътуване се включиха също журналисти и туроператори от Сърбия, с които посетихме и видинските забележителности- Белоградчишката крепост и скалите, пещерата "Магура" и крепостта "Баба Вида". За да се популяризират пешеходният, воден и велотуризъм, в рамките на информационната обиколка в пограничния регион беше организиран и триатлон- колоездене, бягане и кану-каяк. Имаше и победители, и победени. Аз бях от вторите, но щастлива, че имах възможност да посетя така близката до Видин Сърбия. И, ако до тук ви изреждах цени и къде да гледате за радар по пътя, то най-важното оставих за накрая- хората. Прями и дружелюбни. И, въпреки че национализмът им е осезаем, то това не бива да дразни, защото виждаш колко откровено обичат страната си.

Това са впечатленията ми от моето първо пътуване в Сърбия. Със сигурност ще отида отново. А, ако искате да научите какво разказа още бате Петко за лозята си, колко вино изкарва от тях, къде го пласира и как работници от Брегово намират препитание при него- чуйте звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50